Str. Calea Ieșilor 10B, Clădirea Acvila
Lu-Vi: 09:00 - 20:00

7 moduri de a-ți menține fascia sănătoasă, astfel încât să te miști fără dureri


Te-ai întrebat vreodată de ce nu poți atinge degetele de la picioare? De ce avem celulită sau cum rămân mușchii atașați de oase? Nu mai este un mister. Răspunsul la aceste întrebări despre corpul tău este FASCIA.

Acum zece ani, foarte puțini oameni știau ce este fascia. O parte a problemei consta în faptul că chiar și experții au încercat să definească fascia. Îi spuneau țesut conjunctiv. Alături de mușchi și oase, cercetătorii au observat că fascia a primit „o atenție minoră”, deoarece s-a crezut mult timp că este țesut pasiv.

Să facem un test chiar acum. Apucă pielea pe o parte a corpului, de preferință în regiunea în care ai leziuni frecvente sau dureri. Te doare să ridici și să îndepărtezi de mușchi? Apuci pielea, dar ridici și fascia de la mușchi, iar durerea pe care probabil o simți este durerea fascială. În calitate de specialiști în domeniul recuperării medicale, ne ocupăm de fascie la fel de mult ca și de mușchi.

Fascia este formată din țesut sub diferite forme și structuri, interconectate, la nivelul întregului organism. Fascia ia multe forme, de la elastic până la rigid. Apare în tot corpul și, deoarece este atât de răspândită, este esențial să menții fascia sănătoasă.


O rețea fascială funcțională și hidratată asigură faptul că corpul este în stare bună și rămâne flexibil. 



Beneficiile menținerii fasciei sănătoase


  • Simetria și alinierea corpului îmbunătățite
  • Creșterea fluxului sanguin, ceea ce înseamnă recuperare mai rapidă a exercițiilor fizice
  • Aspect redus al vergeturilor și celulitei
  • Reducerea țesutului cicatrizat
  • Risc redus de rănire
  • Mai puțină durere de zi cu zi
  • Performanță sportivă îmbunătățită


Pe scurt, fascia este țesut conjunctiv. Înconjoară părțile corpului de la organe la mușchi până la vasele de sânge. Poate fi, de asemenea, o parte dură a corpului pe cont propriu, precum fascia plantară care stabilizează arca piciorului.


Deci, care este rolul fasciei în cele din urmă?


Fascia înseamnă „bandă” din latină. Este constituită în principal din colagen. În mod ideal, dacă fascia este sănătoasă este suficient de maleabilă pentru a aluneca, răsuci și îndoi, fără durere.


Deoarece fascia apare și se conectează în tot corpul, gândește-te la ea ca la o față de masă. Tragerea unui colț poate schimba poziția tuturor obiectelor de pe masă.


Fascia nesănătoasă poate provoca o serie de probleme de sănătate!

Când este nesănătosă, fascia este lipicioasă, aglomerată și restrânsă. Formează restricții, aderențe și deformări (noduri musculare).

Persoanele cu aderențe severe și fascia deshidratată au o serie întreagă de probleme care implică de obicei dureri cronice, oboseală cronică, leziuni și accidentări frecvente, scăderea performanței atletice, probleme hormonale, piele uscată, probleme de somn, depresie, artrită și așa mai departe.


Cum să îmbunătățești sănătatea fasciei


Tratamentul fasciei nu înseamnă că fascia va deveni imediat sănătoasă 100%. Tratarea fasciei poate dura în timp, dar ameliorarea este instantanee.  

Pentru că lucrăm cu mulți sportivi, am văzut cât de greu este să realizeze acel echilibru ideal de antrenament și recuperare, iar fascia noastră suferă pentru asta. Majoritatea persoanelor care se antrenează în mod constant au probleme care necesită tratamentul fasciei. Cu cât aderențele și deshidratarea sunt mai mari, cu atât este mai probabil ca sportivul să sufere de suprasolicitare, oboseală cronică, durere cronică și leziuni frecvente.


Iată 7 moduri prin care să-ți păstrezi fascia sănătoasă (pe lângă alte beneficii).


1. Fă exerciții de întindere 10 minute pe zi

Stretching-ul sau Întinderile timp de cel puțin 10 min pe zi te vor ajuta să eliberezi tensiunea din mușchi.

Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă să ții întinderile între 30 de secunde și 1 minut, dar să nu forțezi într-o  poziție care provoacă durere.


2. Încearcă un program kinetoterapeutic de mobilitate


În termenii săi de bază, mobilitatea este capacitatea de a te mișca bine.Mișcarea care nu este inhibată de lipsa de agilitate, flexibilitate sau forță. Programul de mobilitate se adresează fasciei corpului.

Lucrul cu foam roller și instrumentele de manipulare a fasciei, terapia manuală te ajută la înlăturarea aderențelor fasciei și, prin urmare, te vei mișca mai ușor și fără durere. Cu toate acestea, poți lucra direct la mobilitatea ta și poți obține beneficii pentru structura fascială a corpului tău.



3. Folosește un Foam Roller


Până acum, probabil ai auzit despre beneficiile utilizării unui foam roller. Este o modalitate excelentă pentru a depista unde exact fascia are restricții și a te elibera de puncte trigger și tensiune musculară. Urcă pe roller și treci de-a lungul mușchilor.  În timp ce ruleazi pe mușchi, când descoperi un punct dureros (punct trigger), stai și lucrează pe acel loc timp de 30 până la 60 de secunde, deoarece se disipează încet. 

Lucrul cu foam roller-ul se potrivește perfect sportivilor pentru masaj miofascial și încălzirea musculaturii înainte de antrenament. Pentru a menține corpul flexibil,  FASCIQ® oferă o linie de diverse produse de masaj care pot fi utilizate pentru eliberarea miofascială, inclusiv foam rollere. 

Descoperă în magazinul nostru FASCIQ Foam Roller Sting, extrem de ușor și simplu de manevrat.  În timp, lucrul cu foam rollerul va ajuta la restabilirea fasciei și la o stare de sănătate optimă. 

4. Aplică crioterapia 

Mulți sportivi beneficiază de terapie cu rece sau crioterapie după ce se antrenează. Aplicarea gheței pe o zonă afectată reduce inflamația, rezultând mai puține umflături și durere.

Dacă utilizezi metoda acasă, evită să aplici gheața direct pe piele și nu uita să faci o pauză după aproximativ 15 minute pentru a preveni deteriorarea nervilor, țesuturilor și pielii. 

Pentru ameliorarea rapidă și eficientă a inflamației și durerilor musculare, îți recomandăm produsele din gama ICE POWER. Gelurile și unguente Ice Power sunt remedii eficiente și prim ajutor în caz de accidentări. Le pot folosi atât sportivii, cât și în condiții de domiciliu. Aceste produse sunt utilizate ca analgezice locale, eficiente pentru leziuni musculare, luxații și entorse. Efectul se păstrează până la 7 ore. Astfel, corpul tău este protejat și menții o structură fascială sănătoasă.

 

5. Încearcă yoga

Practicarea yoga vine cu o lungă listă de beneficii corporale dincolo de fascie. Îți poate îmbunătăți atât flexibilitatea și echilibrul, cât și forța musculară. În timpul sesiunilor de yoga, fascia este întinsă încet și se menține flexibilă, astfel încât corpul ca un tot unitar să funcționeze fără impedimente.

A-ți face timp pentru câteva sesiuni de yoga în fiecare săptămână poate oferi, de asemenea, beneficii mentale complementare, cum ar fi niveluri mai mici de stres și anxietate. Unele cercetări sugerează că yoga poate ameliora migrenele.


6. Hidratează-te și ai grijă la dietă

 O rețea fascială funcțională este o rețea fascială bine hidratată. Corpul este în stare bună și rămâne flexibil. Cercetările au arătat că atunci când fascia se deshidratează, se formează aderențe, împiedicând astfel, fluiditatea mișcării și provocând simptome precum rigiditate și durere.

Deshidratarea poate afecta capacitatea fasciei de a aluneca peste alte suprafețe, o componentă majoră caracteristică fasciei. În timpul deshidratării, matricea de colagen va deveni mai dură și mai restrânsă și astfel limitează mișcarea.


De asemenea, păstrează o dietă variată, sănătoasă; Evită consumul prea mare de zahăr, deoarece inițiază procese inflamatorii și produce o fascie rigidă. Evită alimentele care sunt extrem de inflamatorii și pot declanșa sistemul imunitar, respectiv, pot crea boli autoimune.


7. Apelează la ajutor profesional

Dacă simți durere și rigiditate sau ai o leziune musculară care pur și simplu nu se vindecă, consultă un specialist pentru a vedea ce tratament ar fi potrivit pentru tine. Deoarece fascia este atât de interconectată, o zonă poate afecta alte zone.

Fascia este un sistem incredibil de țesut conjunctiv din corpul tău! Deoarece lucrăm zilnic cu cu pacienți, vedem rezultate uimitoare! Prin aplicarea metodelor de tratament a fasciei, a masajului și folosirea instrumentelor de manipulare fascială, am văzut că , deseori, FASCIA este răspunsul! Mai ales atunci când nici o altă metodă nu dă astfel de rezultate. Tratamentul fasciei face lucruri uimitoare!


Cel mai bun lucru pentru a te menține sănătos, să previi durerea și accidentările, este să încerci să menții fascia sănătoasă. În magazinul Get Tape te poți familiariza și comanda produsele FASCIQ, brandul nr. 1 de producere a instrumentelor pentru tratarea fasciei, pentru relaxarea acesteia și menținerea unei rețele fasciale flexibile (tratamentul fascial).